أنباء اليوم
الأحد 9 مارس 2025 04:00 صـ 10 رمضان 1446 هـ
 أنباء اليوم المصرية
رئيس التحريرعلى الحوفي
إطلاق النسخة الثانية من مبادرة ”مركاز البلد الأمين” في مكة المكرمة.. وتوقيع اتفاقيات تجاوزت نصف المليار ريال سعودي شيخ الأزهر: التاريخ سيقف طويلًا وهو يحني الرأس للمرأة الفلسطينية التي تشبثت بوطنها الجيش اللبناني: تفكيك جهاز تجسس للاحتلال الإسرائيلي جنوبي البلاد رابطة العالم الإسلامي ترحب بقرارات منظمة التعاون الإسلامي بشأن فلسطين وسوريا مصر للطيران تلغي عددًا من رحلاتها إلى ألمانيا في 10 مارس الجاري رسوم ترامب الجمركية تثير الفوضى في سلاسل إمدادات الغذاء بين الولايات المتحدة وكندا قوات الاحتلال الإسرائيلي تقتحم مناطق شرقي قلقيلية في الضفة الغربية الحكومة الإيطالية تقر مشروع قانون يغلط عقوبة قتل النساء إلى السجن مدى الحياة عرض فيلم ”دم فاسد” ضمن المسابقة الرسمية بمهرجان زاوية للأفلام القصيرة مهرجان ”الفضاءات المسرحية” يعلن عن العروض المشاركة بمسابقتي العلبة الإيطالية الأمين العام للمجلس الأعلى للشئون الإسلامية يلقي كلمة في المجالس الهاشمية بالأردن إدارة ترامب تقطع التمويل وتلغي العقود لمشاريع الإسكان الإقتصادية

رمضان في مصر حكايات وانجازات

روحانيات اول يوم بين الماضي والحاضر

كل يوم في رمضان قصه جديده وحكايه جديده

رمضان دايماً ليه طعم تاني في مصر، وأول يوم فيه بيبقى ليه رهبة خاصة، كأن الدنيا بتتغير مرة واحدة. الشوارع بتتزين بالفوانيس والزينة، والناس كلها بتحس بجو روحاني مختلف. رمضان في مصر مش مجرد صيام وأكل، ده حالة بتجمع العيلة والجيران، وبتخلي كل حاجة ليها معنى مختلف. والسنة دي، إحنا هنا علشان نحكي حكايات رمضان، وازاي بيفضل جزء من هويتنا مهما الزمن اتغير.

رمضان زمان ودلوقتي.. إيه اللي اتغير؟

زمان، كان رمضان بيبدأ مع صوت الراديو وهو بيعلن عن رؤية الهلال، وبعدها الدنيا بتتقلب احتفال. الشوارع كانت بتتملي زينة ورق، والأطفال بيجروا بالفوانيس يغنوا "حالو يا حالو". المسحراتي كان بيعدي بطبلته يصحي الناس للسحور، والموائد كانت مفتوحة للجميع، الجيران والعيلة والمحتاجين.

دلوقتي، التكنولوجيا دخلت بقوة، والإعلان عن رمضان بقى بالمؤتمرات الفلكية، والزينة بقت لمبات LED بدلاً من الورق. حتى المسحراتي بقى نادر، لكن رغم التغيير، الروح بتفضل هي هي.. لمة العيلة على الفطار، صينية الكنافة والقطايف، وأول صلاة تراويح في المسجد اللي بتحسسنا بعظمة الشهر الكريم.

أجواء أول يوم رمضان

أول يوم رمضان دايماً مختلف، تحس إن الشوارع هادية الصبح بس بعد العصر الدنيا بتقلب زحمة.. الكل بيجري علشان يلحق الفطار، والبيوت كلها ريحتها مسك من الأكل اللي بيتحضر. مدفع الإفطار، حتى لو مش بنسمعه بنفس الطريقة القديمة، بيفضل جزء من إحساسنا ببدء الفطار. وبعد الفطار، تلاقي الناس بتجهز للشاي والكنافة، والكل مستعد للتراويح أو قعدة حلوة على القهوة مع الصحاب.

إحنا رايحين فين مع السلسلة دي؟

رمضان مش بس شهر عبادة، لكنه كمان شهر حكايات وإنجازات. خلال الشهر، هنتكلم عن حاجات كتير مرتبطة برمضان في مصر.. هنحكي عن فانوس رمضان ومدفع الإفطار، عن موائد الرحمن وإزاي بقت جزء من عاداتنا، وعن الأزهر ودوره في نشر قيم الإسلام خلال الشهر الكريم. وكمان، مش هننسى إنجازات مصر الكبيرة اللي حصلت في رمضان عبر التاريخ.

استنونا في رحلة عبر الزمن، هنعيش رمضان بروح زمان، ونشوف إزاي بيفضل محفور في قلب كل مصري، مهما الزمن اتغير!